PRÁCE S NĚKTERÝMI BYLINAMI VE DRUHÉ POLOVINĚ LÉTA

PRÁCE S NĚKTERÝMI BYLINAMI VE DRUHÉ POLOVINĚ LÉTA

Ani během letošního horkého a suchého léta se práce bylináře nemůže zastavit, a tak vám nabízím pár fotek sbíraných bylin - mateřídoušky, zlatobýlu, brutnáku.

Mateřídouška  obecná místy hojně roste v severních částech Oderských vrchů, kde na nás vždy čekají krásně voňavé nafialovělé trsy této jemné a kouzelné bylinky. Při sušení  rychle schne a práce s ní je velmi příjemná. Doporučuji pít čaj z mateřídoušky všem, a to od těch nejmenších až do pozdního věku. Ona totiž působí jemně na dýchací orgány a zažívání a umí si poradit i s chronickými a zastaralými věcmi. Na dýchací cesty je skvělá kombinace mateřídoušky s lipovým květem, sedmikráskou a šípkem - rozpouští různé usazeniny a hleny, pročišťuje, osvěžuje a dodává vitalitu. Velmi vhodné i při chřipkách a nachlazeních. Tento čaj je navíc velmi chutný, takže vaše ratolesti vám jej budou pít bez většího přemlouvání...

Zlatobýl kanadský se dá od srpna nasbírat na mnohých místech, roste totiž hojně a je nepřehlédnutelný. Při sběru doporučuji seřezávat horní část s květenstvím v délce do 30-40 cm a to v době, kdy začíná kvést , aby květy nebyli narezavělé. Schne taktéž velmi dobře, příjemně voní a já jej přidávám do ledvinového čaje, taktéž do Domácího čaje na dobrou pohodu, do čaje na podporu hubnutí a taktéž do čaje na čištění lymfy. Mám za to, že se účinky vyrovná zlatobýlu celíku, kterého v přírodě bohužel ubývá. Zlatobýl působí jemně na ledviny  a močové cesty, čistí je, působí dezinfekčně a protizánětlivě, vhodný je i při problémech s prostatou,  při dně a pod., zvláště  v kombinaci s vrbovkou, březovým listem, kopřivou, vřesem, tuženíkem a truskavcem / viz můj čaj na čištění - ledviny a močové cesty /.

Brutnák lékařský si pěstuji na zahradě, mladý krásně voní za okurkami, má duté stonky a hodně vody, proto pomalu a špatně schne, je proto dobré sušit pouze listy bez hrubých lodyh. Taktéž pozor - usušené listy mohou jemně píchat, mají totiž spousty jemných chloupků - jehliček. Krásně a uhrančivě kvete a výborně působí na játra i žlučník, taktéž pomáhá na oběhový systém, doporučuji používat v kombinaci s jinými vhodnými bylinami / viz můj univerzální čaj na zažívání a čaj na srdce s a krevní oběh /.

Nakonec vám ještě nabízím fotku ručně nastříhaných lístků a květů  kontryhele obecného a listů vinné révy. Věřte, že naplnit tak šetrně zpracovaným materiálem celou banánovku / krabici od banánů / je práce na týdny. Ale výsledek za to stojí...

Podzim máme za dveřmi, meteorologové předpovídají prudké ochlazení, tak si nezapomeňte nachystat teplejší oblečení, po tak dlouhém a horkém létě to bude výrazná změna pro nás všechny. 

Prozatím se s vámi loučí a příjemný vstup do podzimních dnů přeje

PODPIS1