JARO: SBĚR PRVNÍCH JARNÍCH BYLIN / květy růží, list smetánky lék., list ořešáku, nať pastuší tobolky a vlastovičníku většího

SBĚR A SUŠENÍ PRVNÍCH JARNÍCH BYLIN

květy růží, list smetánky lék., list ořešáku, nať pastuší tobolky a vlastovičníku většího

letos se příroda probudila daleko dříve, je již téměř celý měsíc abnormálně teplo a bohužel i dost sucho. S předstihem vykvetly některé druhy  růží, takže mám plno práce s jejich sběrem, sbírám obden celé květy a poté odtrhávám samotné okvětní plátky. Květy růží / a obecně všechny květy kromě měsíčku lékařského / suším přímo na slunci, neubírá jim to na vzhledu ani kvalitě. Již jsem také nasbíral kokošku pastuší tobolku / ta vyroste na jaře jako jedna z prvních a brzy zase zmizí, kdy se ještě ukáže na podzim /, kterou přidávám do gynekologického čaje pro ženy a dívky / pomáhá proti různým druhům krvácení /, taktéž voňavé mladé listy ořešáku královského / výborný na zažívací cesty, čistí, dezinfikuje, vyhání střevní parazity... /, proto jej přidávám do bylinářova detoxikačního čaje a nápoje lásky / jediná bylinná směs, která není moje původní, ale kterou jsem s laskavým svolením převzal od slovenské bylinářky paní Thurzovové - doporučuji vyzkoušet jako čaj i likér připravený macerací v červeném víně, má všestranné pozitivní účinky na celý zažívací systém... /. Ořešák při sušení dost výrazně změní barvu listů,  původní světlezelená barva se změní na tmavě zelenou až zelenohnědou, nesmí však být víc hnědé až černé, to jsou pak špatně usušené...

Nyní téměř denně, jak mi to čas dovolí, sbírám  taktéž čisté a zdravé listy smetánky lékařské čili pampelišky, která je skvělá pro játra, žlučník, výborně čistí a chrání od jedů i rakoviny. 

Jinak obecně natě a listy suším ve stínu, vše pouze přirozeným způsobem.

Jako jedna z prvních bylin  kvete brzy na jaře i vlastovičník / poznáte jej dle oranžové šťávy, která vytéká hlavně ze stonků všude na řezu anebo při odlomení /. Při sběru je lepší mít rukavice, neboť šťáva barví kůži, a hlavně dávat pozor, aby se nedostala do očí!  Je jedovatý, ale v malém množství a ve směsi s jinými bylinami neškodný, naopak velmi prospěšný / stejné jako když si za den dáš lékařem naordinované tablety 2x1, a ne celou krabičku léků naráz... /.Jinak vlastovičník schne poměrně dlouho / proto suším jen listy a jen vrchy kvetoucí natě /. Přidávám jej do univerzálního čaje / čaj na celý zažívací systém /, do nápoje lásky a čaje detoxikačního v množství do 5%. 

Usušený vlastovičník uchovávám v papírových pytlech ( stejně jako ostatně všechny usušené byliny ) a stříhám až před přípravou dané směsi, tento postup zachová více účinných látek.

Napříště se podíváme na sběr květů černého bezu a vychytávky při sběru i sušení...

PODPIS1