ČERVEN: SBĚR BYLINEK

NA SBĚRU BYLINEK

třezalky, sušení podbělových listů a kontryhelu

v červnu začíná kvést královna léčivých rostlin třezalka tečkované / tak jako je řepík lékařský jejich králem... /.
Kdo ji ještě nesbíral a chtěl by to zkusit, doporučuji sbírat pouze mladé, ve stonce hezky zelené rostliny, které právě rozkvétají anebo jsou v plném květu.
My jsme se k kolegyní Danielou vybrali na sběr na velkou příkrou stráň po vykáceném lese v Oderských vrších blízko Vítkova. Sbírali jsme celý den a tak večer na nás přišla únava ale i vnitřní radost a uspokojení z odvedené práce.
Jak říká klasik: " lepší než dělat politiku..."


Na druhý den jsme pro změnu sbírali podbělové listy, kdy je třeba vybírat mladé a čisté listy bez skvrn. My je sušíme víceméně pouze v jedné vrstvě a vyrovnané / jinak mohou snadno hnědnout /a ještě nedosušené ručně stříháme na proužky, které v průduškovém čaji pro malé i velké vypadají velmi působivě. Podobně ručně stříháme i listy maliny, listy ostružiny aj. Je to velmi náročná a zdlouhavá práce, vyžaduje trpělivost a lásku k bylinám.
Kontryhel sbíráme ve stejné lokalitě / v nížinách moc neroste, více se mu daří v podhůří a na horách /. Na jaře je nádherný, jeho listy jako lehce vykrajované sukénky vyrůstají v trsech a brzy je následují natě s jemnými žlutozelenými květy / odtud i název "kontryhel žlutozelený "/. Sušíme jej ve svazečcích i volně na kartonech, schne rychle a bez problémů.


Těším se na nové výlety - lovy do přírody a na další dobrodružství s bylinkami.


Hezký den přeje

PODPIS1